När man ska sälja sin bostad finns det ett konsumentråd som kanske klingar en aning högre än alla andra, det är att ta in offerter från olika mäklare innan en beslutar vem som ska hjälpa en att sälja bostaden. I dag skriver vi om mäklararvodet och denna väldigt omtalade punkt i säljprocessen av fasta egendomar.
I Sydsvenskan kan vi läsa att mäklararvode ofta är en förhandlingsfråga, där det gäller att ta in uppgifter från flera olika mäklare när det är dags för försäljning – och där det är viktigt att fatta sitt beslut efter en samlad bedömning. Det är alltså inte alltid skrivet i sten, och med kunskap och information till stöd sitter en sig i ett bra förhandlingsläge. Via mäklarofferter.se är det lätt att jämföra priser och offerter, samt även att hitta just den mäklare som känns rätt för en själv och sitt eventuella bostadsköp eller bostadsförsäljning. Det är ju viktigt at det är en person som en litar på och som det just går att förhandla och diskutera med, det kan ju handla om ens drömhem och vara den största affären man gör i sitt liv.
Sedan kan det givetvis gå fel, särskilt om en tror att man fixat sitt köp eller sin försäljning själv men där mäklaren beg to differ. Det kan vi läst om i SvD, där Jerry Seinfeld tvingas betala ca 700 000 kronor till mäklaren som hjälpte till att köpa det lyxiga townhouset på Upper West Side, på Manhattan.
Man kan givetvis gå en hårdare linje och pruta ner priserna på mäklararvodet, något vi kan läsa och få tips om i en artikel i Metro. Några av tipsen listar vi här nedan så att du kan bli inspirerad, lära dig och våga gå in i förhandlingsrollen du med:
- – Jag spelade ut de olika mäklarfirmornas bud mot varandra.
- – Använde argument såsom jämförelse mellan pris, visningstid, annonsering i de större tidningarna homestage etc
- -Satte ett betydligt lägre bud än vad mäklaren föreslog så att man hade en utgångspunkt att förhandla med.
- – Utnyttjade konkurrensen mellan mäklarfirmorna till min fördel.
- – Vågade bryta den informella regeln i Sverige att det är fult och ej går att pruta i Sverige. Det gick ju bra!
- – Nu uppmanar jag svenska folket att börja pruta ner sin mäklare.
Att våga sig på att pruta
Ja som personen ovan pekar på är det fullt möjligt att tjäna pengar på att våga förhandla med sin mäklare, och det gärna efter att ha jämfört med andra mäklarfirmor, andra arvoden, visningstid samt göra något ”osvenskt” som att pruta. Mer prutning i Sverige tack.
För mer statistik att ta till när en vill pruta eller förhandla med dels mäklare men även generellt kring just bostadsförsäljning, är sidan http://www.maklarstatistik.se/ en bra utgångspunkt för prisstatistik för villor, fritidshus och bostadsrätter i Sverige. Statistiken är tillförlitlig och framtagen av Statistiska Centralbyrån. Här kan vi bland annat ta del av nyheten att det inte finns några tecken på avmattning vad gäller den accelererande trenden i bostadspriser efter sommaren, det är fortsatt uppåt och då särskilt i regionerna kring storstäder, dit folk verkligen vill flytta, eller måste flytta på grund av jobbmöjligheter och studier.