Det är viktigt med bra inomhusluft, men det är också viktigt att uppvärmningen av ett hus inte kostar skjortan samt att det är mer eller mindre hållbart miljömässigt, idag skriver vi mer om just detta och listar olika alternativ för dig att titta närmare på om du står i valet och kvalet att förändra sättet du värmer upp huset på.
Det är olika hur man värmer upp sitt hem, vare sig det är med en gammal oljepanna, med el eller kanske med en panasonic värmepump. Men vad är bäst för just ditt hus egentligen? I en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det billigaste sättet att värma sitt hus förmodligen är att just installera en värmepump för att trots att engångskostnaden för installeringen är rätt dyr så får man ändå tillbaka sin investering ganska snabbt eftersom denna i stället inte är dyr i drift. Men samtidigt är det beroende på planlösningen i huset hur värmen sprider sig i huset, i äldre hus är det samtidigt bra att satsa på energiisolering av fasaden och sätta in treglasfönster samt isolera vinden om detta inte är gjort. Sedan tas värme från uteluften och förs in i huset med hjälp av luftvärmepumpen.
Olika uppvärmningsalternativ att välja bland
Andra sätt att värma upp huset med är att använda ved och pellets i kombination med exempelvis solvärme, installera solceller och för detta söka bidrag, installera markvärmepump som jord- eller bergvärmepump som hämtar energi nere från jorden eller berggrunden eller en sjö eller vattentäkt. Sist men inte minst finns också fjärrvärme och gas samt el, den sista kan däremot låta priset skjuta i höjden om det till exempel är en riktigt kall vinter – en nota man kanske inte vill åka på hursomhelst. Mer om dessa olika alternativ på hur du får den bästa värmen för just din prisklass och ditt hus kan du läsa om i tidningen Villaägarna.
Vill man lära sig mer om hur man på bästa sättet ser över energiförbrukningen vad gäller uppvärmningen hemma kan man leta sig in på Energimyndighetens hemsida och läsa. Här finns det både råd och tips vad gäller uppvärmningsalternativ som finns att välja bland, samt hur man ser över fönster, dörrar, väggar, tak och ventilation – för det är dessa delar som är själva klimatskalet som utgör en stomme när det kommer till hållbar uppvärmning.